Petr Jordan: Největší motivací je, když hostům chutná a vrací prázdné talíře
Petr Jordan je novou posilou gastronomického týmu golf resortu Kaskáda Brno. Nastoupil na pozici šéfkuchaře, kde má na starosti nejen menu restaurace, ale také zajištění cateringu při golfových turnajích a kongresových akcích. Zeptali jsme se ho na pár slov.
- Petře, řekněte nám něco málo o sobě. Na šéfkuchaře jste poměrně mladý, jak dlouho vaříte a kudy vedly vaše kroky, než jste zavítal do Kaskády?
Jsem kluk z Vysočiny a vyrůstal jsem na vesnici nedaleko Třebíče. Ke studiu na hotelové škole jsem se dostal víceméně náhodou. Dodnes nevím, proč jsem si vybral zrovna gastro, zvlášť, když oba rodiče jsou učitelé a kuchařina u nás v rodině nemá úplně tradici. Na škole mě to ale chytlo a bylo jasné, že v oboru zůstanu. Dříve jsem se věnoval spíše barmanství a servisu. K samotné kuchařině mě přivedl až kamarád, kterému jsem pomáhal v restauraci. A už jsem u toho zůstal. Začínal jsem v 17 letech v restauraci Panoráma ve Velkém Meziříčí, to byla první velká škola. Po maturitě jsem využil příležitost a zkusil si na rok práci v Řecku. Stáž v zahraničí bych rozhodně doporučil všem mladým kuchařům k nasbírání zkušeností i inspirace. Já si odtud přivezl lásku ke středozemní kuchyni a čerstvým surovinám, což jsou vlivy, se kterými rád pracuji i teď. Po návratu jsem zakotvil v Brně, působil jsem například v zážitkové restauraci Valoria nebo Garden Restaurant v Olympii.
- Mezi vaše první počiny patří nové jarní menu, na co byste hosty pozval?
Mým favoritem je určitě pečené hovězí žebírko s křenovým velouté a karlovarským knedlíkem. Díky pomalému pečení se maso doslova rozplývá na jazyku a křen dodává smetanové omáčce ten správný říz. Myslím, že tohle jídlo potěší všechny, co mají rádi českou klasiku. Jídelní lístek je ale sestavený tak, aby si v něm každý našel to své. Nezapomínáme ani na lehčí jídla z grilu se spoustou zeleniny, které si vychutnáte ideálně u nás na zahrádce s drinkem v ruce a výhledem na hřiště.
- Jakou kuchyni máte nejraději? A je naopak něco, co vaříte opravdu nerad?
Rád si hraji s moderně pojatou českou kuchyní, ale baví mě i středomořská. Důležitá je pro mě hlavně pestrost a kvalitní čerstvé suroviny. Že bych něco vařil nerad, to se říct nedá. Ale úplně se nehrnu třeba do cukrařiny, na to nemám moc nervy.
- A na závěr. Jaká je vaše vize na Kaskádě? Na co se můžou hosté těšit?
Mým přáním je, aby lidem chutnalo, byli spokojení a rádi se k nám vraceli. Pozitivní ohlasy do kuchyně a prázdné talíře jsou tou největší motivací pro mě i můj tým, abychom posouvali úroveň stále výš a vymýšleli nová jídla. Doufám, že je příjemně překvapíme zajímavými kombinacemi, těšit se můžou na moderně pojatou klasiku i dobroty inspirované Středozemím. Chci, aby si řekli: „Je to fakt dobrý, sem určitě přijdeme znovu.“
Děkujeme za rozhovor. Nové menu Petra Jordana můžete ochutnat již teď v naší restauraci. Jídelní lístek | Golf Brno Kaskáda.